تصفیه آب کوهنوردی و سفر در کمپینگ ، بقا و سفر [راهنمای جامع]

0
3710
تصفیه آب کوهنوردی - nevin.ir
راهنمای تصفیه آب کوهنوردی - nevin.ir

تصفیه آب کوهنوردی و سفر در کمپینگ ، بقا و سفر [راهنمای جامع]

در طبیعت و کمپینگ دستیابی به آب آشامیدنی می تواند سخت و پیچیده باشد و به تلاش بیشتری نیاز دارد.

شما به راحتی منزل نمیتوانید از آب سالم استفاده نمایید.

حفظ سلامتی در کمپینگ بسیار بسیار مهم است .

این مقاله از سایت نوین اطلاعاتی را در مورد نحوه تصفیه آب کوهنوردی برای سفر، کمپینگ و بقا ارائه میکند.

امکان دارد شما با تمام وسایل مناسب به کوهنوردی یا کمپینگ رفته اید و به سادگی مقدار مناسب آب را برای سفر با خود حمل نکرده باشید.

یا به مکان توسعه نیافته سفر می کنید و به شما هشدار داده شده است که از شیر آب نخورید.

تصفیه آب کوهنوردی

روش های مناسب امکان دارد برای همه این سناریوها متفاوت باشد، زیرا به مکان شما، بودجه شما ، مدت زمان نیاز به ماندگاری مواد فیلتر کننده و غیره بستگی دارد.

روش های زیادی در مورد تصفیه آب کوهنوردی وجود دارند و متأسفانه برخی از اصطلاحات مربوط به آنها نیز گیج کننده است و لزوماً استاندارد نشده است.

ما پیامدهای نوشیدن آب تصفیه نشده، اصطلاحات مناسب را که هنگام تحقیق و خرید روشهای لوازم تصفیه، مزایا و معایب خود روشها درک کرده ایم، که به شما خواننده عزیز بیان می کنیم.

در نهایت، ما یک راهنمای کوتاه از بهترین روش ها برای استفاده در سناریوهای مختلف را ارائه داده ایم. با ما همراه شوید…

استفاده از آب آلوده و ناسالم چه خطراتی دارد؟

تعدادی از باکتری ها و انگل ها وجود دارند که می توانند از طریق نوشیدن آب تصفیه نشده وارد بدن شوند و منجر به بیماری شوند.

چگونه این بیماریها وارد آب می شوند؟

در مناطق نسبتا آلوده و پرجمعیت استفاده از روشهای بهداشتی ضعیف، غالباً توسط انسانها و حیوانات، به طریقی فضولات یا بقایای آنها در دریاچه ها و رودخانه ها ورود پیدا میکند.

در سراسر حیات وحش جهان، سایر بیماریهای منتقله از طریق آب شامل اسهال خونی، وبا و کرمهای مختلف دیگر، ویروسها و عفونتهای باکتریایی است.

شایع ترین علائم ناشی از این بیماری ها عمدتا مشکلات روده ای را ایجاد میکنند.

وقتی در سناریوی زنده ماندن برای چند روز مستقیم دچار کم آبی شده اید، اسهال این مشکل را تشدید کرده و حتی زندگی شما را به خطر می اندازد.

به مراتب بهتر است هر آبی را که از طبیعت یا از منابع مشکوک می نوشید، تصفیه کنید تا اینکه یک بیماری ناتوان کننده را تهدید کنید.

تنها استثنا این است که زندگی شما واقعاً به هیدراته شدن بستگی دارد.

در این صورت، آب بدون تصفیه ننوشید.

آیا همه به آب تصفیه شده نیاز دارند؟

در طبیعت، آب باران که در ظروف تمیز جمع آوری کرده اید، به طور کلی برف ایمن شده است.

آب در طبیعت نیز تقریباً همیشه ایمن است اگر آن را از طریق تعرق یا سکون جمع آوری کرده اید (البته اگر خود گیاه سمی نباشد).

اگر آب را به روش دیگری جمع آوری می کنید، از نهر یا دریاچه (آب جاری بهتر از راکد است، اما هنوز هم بی عیب نیست)، شبنم و غیره، باید فیلتر و یا تصفیه شود.

شما هرگز نمی دانید چه چیزی ممکن است در زمین یا بالادست از محل مجموعه شما کمین کند.

در مناطق شهری، آب باران ممکن است خطر داشته باشد، زیرا از طریق هوای آلوده منتقل می شود و اگر در کشورهای در حال توسعه سفر می کنید که ایمنی آب سوال برانگیز است، باید به نوشیدن آب بطری (که همیشه در مناطق روستایی گزینه ای مناسب نیست) پایبند باشید یا به طور مداوم آب خود را تصفیه کنید.

تصفیه در مقابل فیلتر کردن

در مورد یافتن و نوشیدن آب، اولین چیزی که باید بدانید تفاوت بین فیلتراسیون و تصفیه است.

آنها مترادف نیستند.

فیلتراسیون آب از بین بردن زباله ها و برخی باکتری ها از طریق نوعی پارچه یا تور مشبک که آب از طریق آن جریان می یابد.

تصفیه آب یک فرایند شیمیایی یا UV است که باعث می شود باکتری ها و سایر عوامل مضر غیرفعال شوند.

مواد شیمیایی (یا حرارت) در این روشهای تصفیه اساساً مواد بد را غیرفعال کرده و برای مصرف ایمن می کند.

گاهی اوقات آب به هر دو فرایند نیاز دارد.

گاهی اوقات فقط به یکی نیاز دارد با این وجود، دانستن تفاوت می تواند واقعاً زندگی شما را نجات دهد.

بنابراین اجازه دهید کمی بیشتر به تفاوت بین این دو بپردازیم.

فیلتراسیون آب چیست؟

استفاده از فیلتر آب، به ویژه فیلتر تجاری (در مقایسه با انواع روش های دست ساز)، در واقع می تواند برخی از باکتری ها را از بین ببرد.

اما نه همه.

فیلترها می توانند جلوی تک یاخته ها و باکتری ها را بگیرند، اما نمی توانند از شر ویروس های موجود در آب خلاص شوند، این ویروس ها بسیار کوچک هستند و نمی توان آنها را گرفت.

به طور کلی، برای اهداف کمپینگ و بقا، فیلتراسیون آب روش بی خطری است.

این امر به ویژه در مناطق کوهستانی صادق است.

وقتی افراد هنگام کوه نوردی یا کمپینگ مریض می شوند و آن را به گردن آب می اندازند، اغلب مشخص می شود که به بهداشت مربوط می شود (شستن دست ها، دور انداختن زباله ها به درستی یا فاصله کافی از محل کمپ و غیره).

فیلتراسیون آب همچنین بهترین طعم را تضمین می کند.

H2O شما طعم طبیعی دارد و بلافاصله قابل نوشیدن است، در حالی که برخی از روش های تصفیه یا طعم را تغییر می دهند و یا تا چند ساعت طول می کشد تا آب ایمن شود.

نکته اصلی این است که فیلترها برای پاک کردن آب از آلودگی ها از جمله خاک و باکتری های میکروسکوپی کار می کنند، اما در نوشیدن بی خطر موثر نیستند.

پس بدانید که پیامدهای منفی هنوز وجود دارد.

تصفیه آب چگونه است؟

تصفیه آب با غیرفعال کردن همه عوامل بیماری زا از جمله ویروس ها، نوشیدن H2O را ایمن می کند.

هرچند تصفیه آلودگی ها را از بین نمی برد.

آب کثیفی که تصفیه شده هنوز آب کثیفی است و احتمالاً به فیلترینگ احتیاج دارد (در واقع این امر ابتدا باید اتفاق بیفتد).

تصفیه در درجه اول از طریق جوش، عوامل شیمیایی یا نور UV اتفاق می افتد.

این امر به ویژه هنگام سفر به خارج از کشور، جایی که عفونت های ویروسی شایع تر است، بسیار مهم است.

اکنون بیایید نگاهی به روشهای مختلف تصفیه و فیلتراسیون موجود بیندازیم.

روش های گوناگون تصفیه آب کوهنوردی

در زیر متداول ترین روش ها برای تصفیه و فیلتراسیون آب در طبیعت را مشاهده خواهید کرد، از جمله به مزایا و معایب هر یک از روش ها اشاره کرده ایم.

فیلترهای دست ساز

به طور کلی، استفاده از فیلترهای دست ساز زمانی است که گزینه دیگری در دسترس شما نباشد.

مطمئناً نمی خواهید به کمپ بروید و فقط از سنگ، ماسه و خاک برای فیلتر کردن آب خود استفاده کنید.

اینها فقط برای اهداف بقا هستند.

در صورت امکان، توصیه می شود که آب را پس از فیلتر کردن با این روشها (با جوشاندن یا افزودن قرص ها یا مواد شیمیایی) همچنان تصفیه کنید.

چوب و شیلنگ

بهترین سیستم تصفیه آب کوهنوردی دست ساز موجود، استفاده از یک قطعه کوچک چوب و شیلنگ است.

در واقع، اگر از چوب درخت شیره (لایه های بیرونی نرم درخت) یا یک شاخه کوچک و سبز استفاده کنید، می توانید 99 درصد باکتری ها را از بین ببرید، اما هنوز ویروس ها زنده هستند.

برای ساختن این فیلتر، یک تکه کوچک از چوب درخت شیره (طول چند سانتی متر) را ببرید و در صورت امکان آن را با نوعی لوله پلاستیکی محکم بپیچید.

شما از شاخه به عنوان فیلتر استفاده می کنید، آب را در یک انتهای آن می ریزید و اجازه می دهید تا سر دیگر آن به داخل ظرفی بریزد، بنابراین شیلنگ اطمینان حاصل می کنند که آب تصفیه نشده از کنار و به داخل ظرف شما نریزد.

مراقب باشید که این یک روش آهسته است، اما شما قادر خواهید بود تا 4 لیتر آب آشامیدنی فیلتر شده در روز تولید کنید، که حتی برای دو نفر بیش از حد کافی است.

لایه سنگی ماسه ای

روش تصفیه کلاسیک بیابانی این است که مواد مختلف را در یک کیسه توخالی یا بطری پلاستیکی لایه بندی کنید و اجازه دهید آب از بالا سرازیر شده و از طریق لایه ها عبور کرده و از یک سوراخ کوچک که در قسمت پایین است داخل یک ظرف تمیز چکه کند.

اگر این وسایل در یک کیسه یا بطری قرار دارند، مطمئن شوید که تمامی قسمت های دوروبر بسته، اما یک سوراخ کوچک برای چکه کردن آب در قسمت پایین آن وجود دارد.

با قرار دادن یک لایه از مواد ریزتر مانند ماسه، سنگریزه های کوچک و غیره شروع کنید و سپس چند سنگ بزرگتر و تکه های ذغال سنگ (در صورت آتش سوزی) اضافه کنید.

سپس، از یک لایه خوب دیگر شروع کنید و لایه درشتی را در بالای آن قرار دهید.

وقتی کارتان تمام شد شبیه یک کیک لایه ای می شود.

این کار ناخالصی های موجود در آب و برخی از باکتری های بزرگتر را از بین می برد، اما مطمئناً همه آنها را از بین نمی برد.

پیراهن یا پارچه

فیلتر کردن آب از طریق یک پارچه به تنهایی باعث از بین رفتن زباله و خاک می شود، اما نه چیزهای دیگر.

با این وجود، اگر این همان چیزی است که شما در حال تلاش برای آن هستید و اگر می توانید بعد از آن آن را تصفیه کنید، موثر است.

ظرف

اگر چیز دیگری نیست، آب گل آلود و کثیف را داخل یک ظرف بریزید و بگذارید 12 ساعت یا بیشتر بماند.

در بیشتر موارد، خاک و سایر رسوبات به پایین می ریزند و آب زلال در بالا باقی می ماند.

این روش هیچ کاری برای از بین بردن عوامل بیماری زای مضر انجام نمی دهد، اما حداقل آب را خوش طعم می کند.

فیلترهای تجاری

نی های تصویه آب، که LifeStraw شناخته شده ترین آنها است، در 5 سال اخیر در بازار وجود دارند.

ایده این است که شما می توانید آب را درست از طریق نی بنوشید و به دلیل فیلترهای مختلف موجود در داخل، ایمن خواهد بود.

اکثر نی های موجود در بازار می توانند باکتری ها را از بین ببرند، اما ویروس ها را حذف نمی کنند.

آنها به طور کلی هیچ عنصر تصفیه کننده ای ندارند.

با این حال، اکثر آنها دارای فیلتر کربن هستند که طعم و بو را از بین می برد.

فقط مطمئن شوید که قبل از خرید، مشخصات را بر اساس نیاز خود بررسی کنید.

نی می تواند گران باشد، اما هزینه هر لیتر آب تصفیه شده در مقایسه با درمان های شیمیایی بسیار کم است (بیشتر آنها برای 700 تا 1000 لیتر خوب هستند).

پمپ یا فیلتر فشار

این نام در اینجا گمراه کننده است، زیرا بسیاری از این فیلترهای تجاری نیز برای تصفیه آب کوهنوردی عمل می کنند.

بسیاری از فیلتر سرامیکی برای از بین بردن عوامل بیماری زای بزرگتر و همچنین نقره برای از بین بردن ویروس ها استفاده می کنند.

این فیلترهای پمپ به سرعت کار می کنند، اما به منبع قدرتمند یا بازوی شما یا در برخی موارد، باتری) نیاز دارند.

فیلترهای فشار بیشتر شبیه کیسه های IV عمل می کنند.

کندتر هستند، اما نیازی به باتری یا کارکرد انسانی ندارند.

با هر پمپ تجاری یا فیلتر دیگر، فقط کافی است مشخصات را بررسی کنید.

اگر عنصری تصفیه کننده را ذکر می کند، خوب است که در هر شرایطی پیش بروید.

اگر نه، فقط بدانید که تمام خطرات را از بین نمی برد.

این فیلترهای تجاری اغلب بزرگتر و حجیم تر از سایر گزینه ها هستند، بنابراین فضای بیشتری را در کوله پشتی یا کیت بقا اشغال می کنند.

در حالی که می توانند گران قیمت باشند، اما مدت زمان زیادی دوام خواهند آورد.

جوشیدن

آب جوش استاندارد تصفیه چوب های پشتی برای آب است.

طبق گزارش EPA، یک دقیقه جوشاندن همه چیزهای بد، از جمله ویروس ها را از بین می برد.

(اگر در ارتفاع زیاد مثلا بالای 1500 متر هستید، زمان را به 3 دقیقه افزایش دهید.)

هر ظرف فلزی یا شیشه ای این کار را انجام می دهد، اما اگر آن را در دسترس ندارید، می توانید سنگ ها را در آتش گرم کرده و آنها را در ظرف خود قرار دهید.

یکی از جنبه های منفی جوشاندن آب این است که به طور واضح به آتش و در نتیجه سوخت نیاز دارد، که در برخی موارد امکان پذیر نیست.

همچنین منجر به تبخیر و از دست دادن مقداری حجم آب می شود که باید در شرایطی که هر قطره با ارزش است در نظر گرفته شود.

شیمیایی (ید، کلر جامد، کلر مایع)

دو روش شیمیایی رایج برای تصفیه آب کوهنوردی وجود دارد که از قطره یا قرص برای ضدعفونی و دفع مواد بد استفاده می کند: ید و کلر است.

سفیدکننده سومین گزینه برای تصفیه شیمیایی است، عموماً در مناطق شهری بیشتر، زیرا معمولاً فقط در خانه یافت می شود، در حالی که بعنوان اقلام بقای بیابانی حمل نمی شود.

ید

از تنتور 2٪ استفاده کنید، در واقع تنتور معمولاً عصاره ای از مواد گیاهی یا حیوانی است که در اتانول حل شده است و 5 قطره در هر لیتر آب استفاده کنید.

اگر آب کدر است، 10 قطره به آن اضافه کنید.

بگذارید 30 دقیقه قبل از نوشیدن ته نشین شود.

ید در یک بطری کوچک و بسیار قابل حمل عرضه می شود و همچنین کاربردهای دیگری مانند درمان زخم و بریدگی دارد.

این قطعاً موردی است که باید در کیت اضطراری همراه خود داشته باشید.

ید باعث بی طعمی می شود و برای زنان باردار یا کسانی که به صدف حساسیت دارند بی خطر است.

اگر قصد کوهنوردی یا کمپینگ دارید زودتر بدانید که ید به طور کلی ارزان تر از روش های شیمیایی است و سریعتر عمل می کند.

همچنین قرص های ید تخصصی وجود دارد که می توانید بخرید و به خاطر افراد خارج از منزل تهیه شده است.

کلر جامد

عموماً به شکل قرص است که فقط در یک لیتر آب می ریزید و اجازه می دهید مواد شیمیایی کار خود را انجام دهند.

پس از حدود 4 ساعت، آب شما برای نوشیدن ایمن و عاری از همه عوامل بیماری زای مضر خواهد بود.

معایب کلر این است که مدت زمان انتظار طولانی تری دارد و برای استفاده کمی گرانتر از سایر روش ها است.

از نظر طرفدار، بیشتر کلر در آن بازه زمانی 4 ساعته از بین می رود.

به این معنی که طعم آب آنقدرها تحت تأثیر قرار نمی گیرد، همچنین ماندگاری بیشتری دارد.

کلر مایع

در سناریوهای اضطراری شهری، می توان از کلر مایع برای تصفیه آب کوهنوردی استفاده کرد.

کلر مایع به نام هیپوکلریت سدیم است.

همانطور که در بالا ذکر شد، کلر یک عامل تصفیه آب کوهنوردی است.

بنابراین منطقی است که می توان از آن استفاده کرد.

طریقه استفاده آن را میتوانید به راحتی هنگام خرید از فروشنده بپرسید .

اما میتوانید با استفاده از قطره چکان، 2 قطره در هر لیتر اضافه کنید و بگذارید 30 دقیقه قبل از نوشیدن بماند.

اشعه UV خورشیدی

روش SODIS ضدعفونی کننده آب توسط خورشید است.

این روش به نیروی خورشید متکی است تا آب شما را ایمن کند.

باور کنید یا نه، اگر یک بطری آب شفاف دارید ، می توانید آن را به مدت 12 ساعت (48 تا 24 روز در روزهای ابری) زیر نور مستقیم خورشید قرار دهی.

اشعه ماوراء بنفش آسمانی اکثر (نه همه) باکتری ها و میکروارگانیسم ها را از بین می برد.

برخی از کارشناسان می گویند برای هر روز آب را در معرض خورشید قرار ندهید، فقط برای این که آب را ایمن کنید، این کار را انجام دهید، همه چیز بستگی به نیاز شما دارد.

از آنجایی که این روش خاص UV لزوماً همه باکتری ها ویروس ها را از بین نمی برد، بهتر است فقط برای اهداف زنده ماندن یا در مناطقی که دارای آب سالم هستند استفاده شود.

دستگاه های UV دستگاه های مختلفی وجود دارد که به طور مصنوعی اشعه ماوراء بنفش را برای از بین بردن باکتری ها و حتی ویروس ها ایجاد می کند.

برخی از آنها با دست کار می کنند و برخی دیگر با باتری کار می کنند.

به خاطر داشته باشید که اینها دستگاه های فیلتراسیون نیستند .

بنابراین ذرات بزرگتر و یا بقایای موجود در آب حذف نمی شوند .

و برخی از این ذرات بزرگتر می توانند عوامل بیماری زا را در آنها پنهان کنند.

به همین دلیل، هنگام استفاده از روش UV بهتر است ابتدا آب را فیلتر کنید.

مانند پمپ ها و فیلترها، این دستگاه ها بزرگتر و سنگین تر از سایر گزینه ها هستند.

بهترین روش برای سناریوهای مختلف چیست؟

برای پیاده روی و کوهنوردی در کشورهای جهان اول: آبهای زیرزمینی به طور مطمئن عاری از ویروس هستند.

به همین دلیل سیستم های تصفیه تجاری، حتی آنهایی که لزوماً تصفیه نمی کنند (مانند نی های بقا)، تقریباً همیشه این روش ها به خوبی عمل فیلتر را انجام می دهند .

شانس شما برای ابتلا به ویروس در این محیط ها بسیار اندک است.

فیلترها می توانند بزرگتر و سنگین تر از سایر روش ها باشند.

بنابراین روش های شیمیایی نیز موثر خواهد بود .

مخصوصاً برای افرادی که در حال کوهنوردی هستند یا پیاده روی های طولانی مدت انجام می دهند، بسیار محبوب است.

  • برای پیاده روی، کوهنوردی و مسافرت بین المللی:

هنگام سفر خارج از مناطق جهان اول، همیشه می خواهید علاوه بر فیلتر کردن (در صورت لزوم) تصفیه کنید.

این به معنای استفاده از قرص، دستگاه های UV یا فیلترهایی که شامل یک عنصر تصفیه کننده است.

  • برای کیت یا کیف بقا:

در سناریوی بقا، توصیه می شود که هم فیلتر و هم قرص های تصفیه به همراه داشته باشید.

در حالی که اگر زمان و سوخت به شما این امکان را دهد میتوانید روش جوشیدن را به عنوان یک گزینه نگه دارید.

  • برای سناریوهای زنده ماندن در بیابان و صحرا:

به هر دلیلی، شما در بیابان گیر افتاده اید، باید آب مصرف کنید تا هیدراته بمانید .

و این احتمال وجود دارد که گزینه های تصفیه یا فیلتراسیون تجاری در دسترس ندارید.

اگر آب و سوخت کافی در اختیار دارید، اولین گزینه باید روش جوشیدن آب باشد.

اگر نمی توانید از تبخیر جلوگیری کنید یا نمی توانید آتش برپا کنید، یک فیلتر چوب و لوله پلاستیکی (شیلنگ) درست کنید.

و اگر نمی توانید این کار را انجام دهید، فیلتر لایه ای از مواد طبیعی بهترین گزینه برای جلوگیری از بیماری است.

همیشه به یاد داشته باشید، فیلتر کردن به سادگی باعث خوش طعم شدن و حذف ناخالصی ها می شود.

در حالی که تصفیه اطمینان می دهد که آنچه می نوشید عاری از بیماری های مضر است.

نتیجه گیری

بهتر است قبل از رفتن به مکان کمپینگ یا پیاده روی در مسیری اطلاعات لازم در خصوص آب موجود از محیط را داشته باشید.

و در صورت لزوم از روش های تصویه و فیلتراسیون آب میتوانید استفاده کرده و سالم بمانید.

 

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید